Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Полов цикъл при кучката

При кучките еструса се наблюдава два пъти в годината и не се влияе от сезона. Съществуват породни и индивидуални особености !
При младите индивиди, преди да започнат да циклират са характерни т. нар ювенилни вагинити, т. е. упорити трудно лечими състояния, които се характеризират с наличие на гнойни изтечения от външния полов орган. Обикновено те не крият риск и отшумяват спонтанно с настъпване на половата зрелост ! Лекуването им не само че е безуспешно, но и не е наложително !


Фази на половия цикъл
Проеструс – това е първата фаза на половия цикъл. Продължителността й е между 1 и 17 дни средно 9. През тази фаза в яйчниците интензивно се развиват и нарастват фоликулите. Външно женските са неспокойни. Подвижността им е повишена. Най-характерния външен признак за проеструса са кървавите вагинални изтечения, чието количество варира силно – от обилни накапвания по пода, до незабележимо кървене, което би могло да остане скрито, тъй като кучките се облизват непрекъснато. При дългокосместите породи те се установяват най-трудно.
Важно ! Уважаеми собственици, от изключително голямо значение е да запомните първия ден, когато стартира кървенето ! Това би улеснило много ветеринарните лекари при точната преценка относно характера и редовността на протичане на половия цикъл и диагностицирането на патологичните отклонения от една страна.


Обърнете внимание и на следните показатели:
- Количество на изтеченията, необичайност – обилни, умерени или твърде оскъдни. Ако кучката се облизва непрекъснато, то тогава би могло единствено да се предположи за съществуването им.
- Цвят – по-тъмен, светъл или шоколадово-кафеникав.
- Наличие на бели нишки – гной


Най-удачно е, всички данни да се записват и информацията съхранява надеждно, тъй като тя би могла да има голямо значение за в бъдеще !
При разходка женските привличат мъжките, но не ги допускат до себе си и реагират агресивно.
Внимание ! Обикновено подаването на хормонални препарати през проеструса крие огромни рискове ! Компромис с таблетките против разгонване би могло да се направи единствено в началото му ! По-късното им даване е противопоказано !


Еструс Продължителността на тази фаза варира също от 3-21 дни. По време на еструса (в началото му) зрелите фоликули овулират, при което се отделят яйцеклетки годни за оплождане ! Изтеченията от външния полов орган се избистрят, стават слузести, понякога с белезникави нишки в секрета. Вулвата омеква. Понякога обаче при някои индивиди кръвта в секрета, макар и в по-малко количество остава. Женските привличат мъжките и започват да допускат да бъдат покривани. Това е най-характерния показател, който служи като маркер за отчитане на началото му. Кучките са неспокойни. Обичат разходката. Търсят я. Много често, те се изкубват от опеката на собственика си. Тогава именно съществува реалния риск да от неконтролиран контакт с мъжки или от изгубване ! Обикновено подходящият момент, когато те биха могли да бъдат заплодени е през първата половина на еструса ! Препоръчва се първото покриване да се осъществи по време на 2-я или 3-я еструс. За някои породи съществуват специфични развъдни изисквания, така че първото заплождане може да закъснее.


Първият еструс при младите кучки би могъл да протече разцепено. Първоначално настъпват признаци характерни за проеструс, след това същите затихват и след около месец два стартира същинския полов цикъл !
Внимание ! Уважаеми стопани, избягвайте даването на таблетки против разгонване през този период ! Това е свързано с огромен здравен риск за вашите питомци – възникване на тежко маточно възпаление – пиометра ! Оперативните намеси (кастрация) по време на тази фаза на половия цикъл са рисковани ! Съществува опасност от трудно овладяеми кръвотечения !


Диеструс – Означава се още метеструс и продължава най-често около 2-3 месеца (60 до 110 дни). Липсват външни промени и активност. Кучките внезапно започват да реагират агресивно при опит от страна на мъжките да установят контакт с тях. От външния полов орган липсват изтечения. В яйчниците има жълти тела, които са активно функциониращи ! През тази фаза на половия цикъл доминира хормона прогестерон.
Когато не настъпи заплождане, прогестеронът създава предпоставка за възпаление на матката. Тъй като шийката й е затворена, тя се изпълва с гной. Възниква много тежко протичащо заболяване наречено пиометра.
През втората половина на диеструса се отделя пролактин – хормон който е отговорен за образуването на мляко и майчиното поведение при животните. Ето защо в края на тази фаза се среща т. нар. лъжлива бременност ! Едно състояние, което се приема като физиологично, но лесно би могло да прерасне в болестно такова – мастит, пиометра и др.


Прогестеронът е антагонист на инсулина. А инсулинът е хормон, който води до намаляване на кръвните нива на глюкозата. Ето защо при някои кучки, по време на диеструса се развива захарен диабет – т. е. периодически (през тази фаза на половия цикъл) се наблюдава необяснимо влошаване на общото състояние – угнетеност, апатия, промени в апетита, жажда, слабеене. Причина за това би могъл да бъде един скрито протичащ диабет !
Голяма част от новообразованията (туморите) на млечната жлеза се развиват най-активно по време на еструс и диеструс !


Внимание ! По време на диеструса съществува най-голям риск за възникване на гинекологични заболявания при кучката ! Те се диагностицира обикновено до края на втория месец. След този период опасността значително намалява !


Анеструс – следващите 90-150 дни. Фаза на относителен покой. В яйчниците не се установяват активно функциониращи образувания. Маточната стена е тънка. Обикновено през тази фаза на половия цикъл рискът от нововъзникнали репродуктивни заболявания е най-малък.
Внимание ! По време на анеструса е най-удачно приложението на инжективни депо-лекарствени форми целящи дългоспочно подтискане на половия цикъл (против разгонване). Тогава е и най-подходящия период, когато може да се извърши кастрация на женските.

Заключение Кучката е бициклично животно, т. е. еструса настъпва два пъти в годината. Не е характерна сезонността. Овулацията е спонтанна и е последвана от продължителна жълтотелна фаза, което е предпоставка за възникване на заболявания на матката !

  Мисля, че Ви бях полезен.

                 Автор: д-р Иванов


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!