Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Полов цикъл при котката

Котката не е малко куче. Това се потвърждава още веднъж от особеностите, които са характерни за половия цикъл при този вид, и които я различават съществено от кучката.


За да циклира котката е необходим по-продължителен светлинен ден. Важна е не само абсолютната продължителност на светлите интервали, но също така и самия преход от по-продължителна тъмнина към дни с повече светли часове. Ето защо в северното полукълбо при свободно живеещите котки, еструс настъпва от края на януари до средата на август. Есента е неактивен период. Индивидите отглеждани при домашни условия и изкуствен светлинен режим (10-12 часа) се разгонват целогодишно.


Фазите на половия цикъл при котката са както следва.
Проеструс – продължава 1-2 дни. В яйчниците започват да зреят фоликули. Външно не се манифестира с никакви признаци, освен с повишена гальовност от страна на котките към своите стопани.
Еструс - това е активната фаза. Първият еструс при котките настъпва на различна възраст, която варира от 3-18 месеца (средно 7). Негативно влияние върху половата активност при този вид оказват високите температури. Продължава от 2 до 19 дни. Протича много характерно. Наблюдават се следните промени. На първо място е повишена двигателна активност. Периодически котките заемат специфична поза, с хлътване на гръбначния стълб и извиване на опашката настрани. Често те се превъртат през гърба си.
Характерна е и повишената вокализация. Котките мяучат, издават специфични звуци почти непрекъснато или на продължителни серии.


При този вид, за разлика от кучката липсват изтечения от вулвата. В единични случаи би могло да се установи капка бистър секрет.
Овулацията при котката е посткоитална. Това означава, че за да настъпи, женската трябва да бъде покрита от мъжки. Гаранция за това са многократните покривания в рамките на кратък период от време !
Внимание ! При възрастни животни овулация може да настъпи при погалване от човек, а също така и при групово отглеждане.


По време на еструса женската най-често се стреми да напусне дома. При непрекъснат контакт с мъжки, продължителността на еструса се скъсява значително – до 2-3 дни. Обратното, при липса на котарак или при единични покривания на ден, активната фаза продължава до 2-3 седмици.
Какво следва след еструса ! За разлика от кучката при котката са възможни няколко варианта !
Първата възможност е интреструс. Ако котката не бъде покрита, фоликулите в яйчниците атрезират (претърпяват обратно развитие) и еструсът е последван от кратка фаза на покой, с продължителност 2 до 19 дни.
Внимание ! При котката за разлика от кучката при липса на оплождане през размножителния сезон настъпва многократно разгонване. Понякога пиковете на активност следват един след друг или се сливат в едно и в тези случаи съществува риск от развитие на цисти в яйчниците. Особено застрашени са животните циклиращи целогодишно и отглеждани при изкуствено осветление в домовете.
Даването на таблетки против разгонване на котки по време на еструс крие огромни рискове от възникване на пиометра.


Втората възможност е диеструс. Той не е типичен за котката. Настъпва при осъществена овулация и развитие на жълти тела в яйчниците, когато обаче животното не е бременно – при покриване от безплоден мъжки, ласки от страна на стопаните, групово отглеждане и т. н. Жълтите тела отделят прогестерон, хормон който предразполага към маточно възпаление !


Обикновено диеструса продължава 50-60 дни, след което той е последван от нов еструс.
Внимание ! За разлика от кучката, при котката овулация без заплождане се среща много по–рядко ! Първите 30-40 дни след отшумяване на еструса се считат като най-рисковани за възникване на гинекологични заболявания. През този период най-често се диагностицират и някои новообразования в областта на млечната жлеза.


Третата възможност е анеструс. Представлява фаза на покой. При свободно отглежданите котки тя продължава от септември до януари. В яйчниците не се откриват функциониращи образувания, животните не демонстрират полова активност. За отглежданите при изкуствен светлинен ден котки, тази фаза не е типична. По време на анеструса рискът от възникване на гинекологични болести е не значим.
За разлика от кучката, след бременност и кърмене, по време на размножителния сезон еструса при котката настъпва обикновено непосредствено след отбиване на малките.

Заключение За котката е характерна сезонната полицикличност. При свободно отглежданите индивиди продължава от януари до август. При светлинен ден в продължение на 10-12 часа женските циклират целогодишно ! Овулацията е предимно посткоитална. Нервно-рефлектоторна компонента при котката е с определящо значение.

   Мисля, че Ви бях полезен.

                  Автор: д-р Иванов


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!