Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Хранителна програма за куче до 12 месечна възраст

Всички новородени трябва да получат достатъчно количество коластра веднага след раждането. Коластрата е близка по свойства до кръвта. По ранното засукване е задължително условие  за да се осигури пасивен имунитет на новородените. Недостатъчното количество коластра при не добро засукване води до циркулационни смущения  и синдрома на изтощение.

Първите няколко седмици малкото само спи и яде. Сънят е „активен”- върти се и скимти. Тази активност е важна за развитието на мускулатурата. 

Очите се отварят между 10 и 15 ден а ушите започват да функционират между 15 и 17 ден след раждането. Телесната температура в първите две седмици е 34.5-36.00 градуса. В първите 7 дни те нямат рефлекс за треперене и зависят изцяло от майката за поддържане на телесната им температура. Те са на купчина и така се намаля загубата на топлина. Леката хипотермия /спад на температурата/ е нормално явление за малките дори и при 30 градуса на околната среда. Този физиологичен феномен позволява оживяване дори когато майката е далеч и търси храна. Силната хипотермия обаче сериозно намаля шансовете за живот. Животното става отпуснато, прави опит да суче а не поглъща, рефлексите са не адекватни, прави само въздишки а не дихателни движения.  В тези случаи се изисква незабавно но бавно затопляне до 30 градуса.

От втората до четвъртата седмица телесната температура се повишава на 37 градуса. След 18 ден малките започват да ходят, което допълнително стимулира поддържането на по-висока температура. Температурата на околната среда трябва да е минимум 21 градуса.

На малките енергийния източник е глюкоген-  те  нямат тлъстина. Глюкогена бързо се разходва и не са възстановява лесно ако кученцето не се храни достатъчно. В тези случаи то се обезводнява, изстива и отслабва- живота му е проблематичен. Затова е необходимо да ги държите на топло, да ги теглете всеки ден и ако прираста е незадоволителен да давате допълнително храна. Най добре е да храните с Puppy формула.

Ето и показателите, които трябва да отговаря храната:

  • Мин. Обменна енергия  -3.9 kcal/g  
  • Смилаемост - не по ниско от 85 %
  • Протеин - не по ниско от 29 %
  • Мазнини - не по ниско от 17 %
  • Влакнини - не повече от 5 %
  • Калций -  1.0 -1.8
  • Фосфор - 0.8 -1.6
  • Натрий - 0.3 -0.7

Теглото на новороденото  се удвоява на 10 ден след раждането. На 6-тата седмица е близо 10 пъти по голямо. Правило: Ако възрастното куче е 20кг. то малкото от същата порода трябва да наддава по 40-80гр. на ден през първите  5 месеца.  Проверявайте теглото често.

Здравите кученца са закръглени и твърди на пипане, сучат усилено, нослето име е влажно. Ако бъдат притеснени те се притискат към майка си.

Повечето кучета достигат 50% от теглото на възрастните около 4.5 месечна възраст. Така бързият растеж продължава до около 9 месеца. Теглото на възрастното куче се достига до около една година. За гигантските породи този срок е до 18 месеца. Много е важно през този период да ползвате   Puppy формула..  Не ги оставяйте сами да избират храната си.

Понякога е необходимо наблюдаване на кученцатата при сукането. Ако някое бъде избутвано е необходимо да му се помага. Важен момент е да получава достатъчно мляко. Ако кученцето постоянно плаче и не наддава тегло, означава, че не получава достатъчно мляко. Обръщайте внимание на тази „критична точка”.

Хранете кучката с храна предназначена за лактация. Ако давате суха храна на майката и тя има „капризен” апетит, една чаша вода на 4 чаши храна може да увеличи приема. Ако това не помага питайте.

Избягвайте прехранването.  Правило: Лекото недохранване е за предпочитане пред прехранването. Прехранването води към напълняване и проблеми с костно двигателният апарат. Напълняването  при малките се дължи на увеличение на броя на мастните клетки. При възрастните напълняването се дължи на увеличаване на големината  на мастните клетки но не и на техния брой. Ако позволите през  време на растеж да се увеличи броя на мастните клетки, Вие постигате над нормено тегло за цял живот. Това ограничава активността, продуктивността, дълголетието и радостта от живот. Не допускайте тези грешки! Следвайте нашите указания!

Оценката за развитието на костната система трябва  да се извършва внимателно. Пример: Всички кученца имат уголемени стави през  интензивният  растеж, трудно можете да разграничите патологичен процес в костите. Даването на допълнително калций  не решава проблемите в тази възраст. Важен момент е какво се усвоява от приетата храна?

Подготовката за отбиването трябва да стане още на 3 седмична възраст. Около 4-тата седмица малките  започват да ядът от храната майката. Насърчавайте този момент. Направете каша от храната на майката и намажете муцунките. Така те привикват към вкуса на храната. Съвет: Не ползвайте мляко- кравето мляко има повече лактоза от кучешкото- може да ги раздриска. Най-подходящо време за отбиване е 6-7 седмица. До тогава трябва да са привикнали към твърда храна Puppy формула . Много важен момент е, че Калция не трябва да превишава 2.5% от сухото вещество а Фосфора 1.6%.

Даването на допълнително количество от различни видове храни както и месо води до хранителен дисбаланс . Голямото количество не се усвоява -няма достатъчно ензими в храносмилателния тракт. Коремчето се подува, мускулите са недоразвити, костите също, жизнеността  е понижена. Не допускайте тази грешка! Хранете посредстнувм изчислената дневна нужда   с  Puppy формула.

Имайте в предвид, че ако храните свободно  има риск от затлъстяване. За да се ориентирате в точното количество на ден ползвайте нашата препоръка, че за един ден, кученцето изяжда сухо вещество равно на 6-7% от телесното им тегло при условие, че храната е апетитна и достатъчна. Това е капацитета на стомаха. Повечето калории водят до увеличаване притока на енергия и ако има намален разход следва напълняване и затлъстяване. Не допускайте тази грешка.

За да създадете добръ и здровословен хранителне навик за хранене кучета  трябва да се хранят три пъти дневно до 6-месеца, след това по два пъти на ден.

Любопитно е, че една година /първата/ от  живота на кучето отговаря  на 15 /първите/ години от човека. Втората съответства на 24години. Всяка следваща е равна на четири за човека. Пример: куче на девет години отговаря на 52 при човека. Средната продължителност за кучето е 12 „негови” години.

Надявам се, че Ви бях полезен. Ако имате въпроси не се притеснявайте да се свържите с нас.


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!