Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

„Фейсбук“ на сивия, черния плъх и мишката. Социални мрежи на синантропните гризачи.

Вероятно ще е учудващо за много от Вас, но при синантропните гризачи (сивия и черния плъх, мишката) съществува строго разпределение на функциите и мястото в йерархичната структура на популацията. Това създава възможности и способности да оцеляват в различни условия. В местата където има ограничена храна, гризачите образуват немногочислена група. Но в същото време създават многочислени групировки тип „числена динамика“ в места където има достатъчно храна като големи животновъдни обекти, складове, фуражни заводи и т.н.

Биологичния процес за възникване на нова групировка стартира с буквалното изгонване от съседна територия самец, отличаващ се с голяма двигателна активност и агресивност. Така изгонените се сбират в нова групичка от 5-7 броя полузрели екземпляра от двата пола. На този етап вътревидовите явления в новата група са слабо изразени и имат нестабилен характер. Но след 2-3 месеца в тази нова група вече всичко е ясно – йерархичната система е изградена, основателят на групата е доминанта и има родени малки. От този момент започва баланс във взаимоотношенията между създадените преди и нововъзникналата популационна групировка.

Водачът-доминанта първоначално заема позиция като защитава чрез нападения всеки нарушител на дистанция. Когато храната е оскъдна единствено той има право на достъп- не допуска останалите членове на групата. Той се отнася агресивно към възрастните в групата, толерира женските и е безразличен към малките и младите. Неговата функция е да следи за проникване на чужди плъхове, обхожда границата и се спира за дълго по места ако забележи, че има следи или усети чужда миризма. Той създава условия и „обслужва“ женските в еструс, бременните и кърмещите. Друго не го интересува! Женските се държат много спокойно с водача, хранят се редом с него, ползват неговата „охрана“.

Разгонените избягват контакт с други мъжки, предпочитат лидера си независимо, че понякога той не е предразположен към тях. В групата има постоянна конкуренция между женските плъхове спрямо лидера си. Това затвърждава неговата лидерска роля в приемствеността между поколенията и определя поддръжката на силен генофонд. Лидера на групата е и лидер в развъдно подобрителната дейност в групировката. Неговата функция се състои в регулирането на плътността на групата и териториалната конкуренция. Тази регулация се изразява в прогонване от територията на излишните плъхове, които са поузрелите екземпляри.

По своята същност изгонените са биологичния популационен резерв с който стартира нов биологичен процес. Намножаване – Изгонване на излишните- създаване на нова банда в съседна територия- намножаване ………. и т.н, докато има условия за протичане на биологичния процес. Саморегулацията на плътността и поддържането на числеността се реализира в зависимост от наличието на храна, климатичните условия и териториалната възможност на засегната площ. Естествени са механизми за регулиране на числеността. Ако има подходящи условия – вода, храна, темепартура, убежище- популацията изригва.

Какво да правите? Прекъснете пътят им с дератизационните мероприятия. Намесете се в популлационната авторегулация с нашето продуктово предложение. Извършете сигурна дератизация. Това е единственият начин за трайно поддържане в контролиран минимум числеността на плъховете и мишките във Вашия дом, офис, магазин, производствено помещение, ферма и т.н.

Прекъснете „фейсбук“ мрежата им с Ратимор и Ефект.

                                                                                                                                             Д-р И.Иванов


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!