Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Кои са основните правила за правилното хранене на котката?

Котката е индивидуалист по природа. Не случайно тя е хищник, изключителен ловец. Може да се натъкнете, как една котка преглъща с апетит, а друга не докосва същата храна. В тази връзка собствениците могат да разкажат различни неща, които са изключително интересни за нас, ветеринарните лекари на Фарма Универсал.   Ако желаете изпратете ни Ваши случаи, които сте забелязали и установили при храненето с Вашата котка за да можем да ги споделяме заедно.

Като ветеринарен специалист бих Ви признал, че е много трудно да се каже как и с какво да храните това дивно творение на природата – Вашата котка. Аз лично я наричам: Царицата на вкуса. Ако не хареса и не желае менюто Ви, КРАЙ – никой с нищо не в състояние да я накара да опита, па камо ли да хапне. Котешкото меню зависи не от Вас, а от вкусовите качества на самата котка. Добре би било да познавате нейният вкус за да създадете правилна и здравословна методология на хранене и отглеждане. Котката се отглежда, тя не се гледа.

Все пак нашият опит разполага с известна практична информация за предпочитаните специалитети в зависимост от порода, възраст, начина на отглеждане и т.н. Ако се нуждаете от помощ в създаване на въпросната домашна методология на хранене и отглеждане за Вашата котка, бихме могли да Ви съдействаме. Преди това обаче е необходимо да получим кратка информация. Изпратете запитване ако желаете.

Не вярвайте в това, че котката може да бъде нахранена от остатъците на домашната трапеза. Нейната храна трябва да се приготвя отделно тъй като доста подправки предназначена за човека са неприемливи за котката, а някои и вредни. Освен това, котката не обича да си топи носа в дълбока чиния. Тя ще стои гладна но няма да опита от съд неудобен за нейният начин на прием.

Когато котката е гладна при естествени условия тя тръгва на лов. След като убие жертва и се засити, тя остава остатъка от плячката. Не я заравя като кучето. Така се контролира по естествен начин приема и разхода на енергия. В естествени условия дебели котки няма.   В домашни условия обаче разходването на телесна енергия е изключително снижено или липсва. Излишните калории са превръщат в мастни депа. Това е причина да имате или видите дебела котка в дома. Това състояние предразполага към заболявания и по груб външен вид на козината. Като цяло котката загубва чар и темперамент. За да не се случи това, Ви трябват знания.

Разчитайте на нас. Ако сгрешите с основните принципи на хранене котката ще си изгради хранителен порок – постоянно преяждане - тъй като тя не ловува и не ползва собственият си инстинкт а разчита на Вас за да се храни. Тя разбира зависимостта от Вас и когато поднесете менюто, тя ще се наяде до насита защото „ами ако настъпят трудни времена за храна“. Загубвайки тренинга си за лов, котката започва да превръща преяждането си в навик. Ако Вие „помогнете“ на този синдром да се превърне в постоянство, със сигурност ще настъпят проблеми във външния вид и здравословното състояние преди да я достигнала напреднала възраст.

От изключително значение е кратността на хранене т.е., броя на хранене при малките котета до 4 месечна, до 12 месечна възраст и над 1 година. Обръщайте внимание и на количеството. Грешно е да храниш само веднъж на ден с голямо количество храна.

Винаги се съобразявайте не само с количеството но и с качеството на сервираната храна за Вашият питомец. За точно определено физиологично състояние и възраст е необходимо точно количество и качество храна. Защо? Защото не е важно с какво и колко храниш, важно е какво и колко ще усвои в храносмилателният тракт. Знаете ли какво количество на ден да сервирате от ползваната храна? Котка с живо тегло окол 3кг. има дневна нужда около 1000 джаула. Пример: 1 калория е 4.186 джаула. Вашият потомец колко усвоява днес?

Ако изключим разсъждаването около калориите нека обърнем внимание на най-важната съставка от храната: белтъчините или протеина. Протеина бива от животински и растителен протеин. На етикета пише % протеин но от какъв произход е, защото котката много слабо или въобще не усвоява от растителен протеин а само от животински. Все пак е месоядно е не растителноядно животно. Съгласни ли сте?

Помнете: Неприсъщите храни за котката не само, че на са полезни, защото не ги усвоява, но са и причина за упоритите алергии и дерматити тъй като не усвоените вещества действат като алергени на котката. Дори и естествените храни поднесени във форма, която не се усвоява води да сензибилизация на организма в резултат на нетипични реакции а от там и трудно доказуемите и трудно лечим заболявания.

Така, че ако използвате месо като естествена храна, трябва да знаете кое се дава сурово и кое задължително се вари. Кое месо е забранено да се дава по време на бременност защото съдържа вещества които пречат на растежа на плода. Яйцата имат разхлабващ ефект- внимавайте особено при малките котета. Звучи парадоксално, но най-неподходящата храна е кравето мляко за котката, защото котката няма ензими да разгради млечната захар. Това води до разстройство. Как? Попадналото мляко в стомаха се пресича от солната киселина. Образува се трудно смилаема буца създаваща хиперсекреция на жлезите и от там разхлабване и диария. Същото може да предизвика и парче сланина. Между другото даването на гранясали или застояли мазнини предизвикват кожни сърбежи. Разбира се, че при някои котки трябва задължително да се добави мазнина защото кожата им е много по суха и са предразположени към образуване на пърхот.   Всичко е въпрос на мярка. Вие знаете ли мярката на ползваната храна за Вашата котка? Какво и колко да добавите или изключите от менюто й?

Ако ползвате само суха храна не забравяйте, че котката изпитва по-голяма жажда. Обръщам внимание, че котката пие всичко - чешмяна вода, чай, отвара от ориз. Тя може да пие и замърсена вода дори с отровни вещества. Учудващо за котката е, че е изключително взискателна към храната, а към течностите не. Дори понякога се стига до натравяне от това и качество като вид.

При домашни условия Вашата котка задължително трябва да има „стайно пасище“. Тревата е необходима не само като източник на витамини но и като дразнител за оригване, евентуално повръщане и засилване на перисталтиката с цел само изчистване на космените топки.

Котката е царица и господарка във Вашия дом. Всички съвети които са Ви необходими за правилното и здравословно отглеждане и хранене можем да Ви ги осигурим. Станете наш целогодишен лоялен клиент за да ползвате преференциалните ни условия. Очаквам Ви.

 

                                                                                                                                             Д-р И.Иванов


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!