Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Хранителна програма за ловни и спортни кучета

Спортните  и ловните  кучета са изложени на редица  стресови фактори като бягане, преследване, охранителни функции и др. Тези стрес фактори увеличават нуждите на кучетата от енергия и на енергийни хранителни вещества. Ако животното е натоварено и психически то ще поема по малко храна но това задължава храната да бъде висококачествена и високо усвоима.

Ето и показателите, които трябва да отговаря храната:

-  Мин. Обменна енергия - 4.2 kcal/g  

-  Смилаемост - не по ниско от 85 %

-  Протеин - не по ниско от 17 %

-  Мазнини - не по ниско от 23 %

-  Влакнини -не повече от 4 %

-  Калций - 0.8 -1.5

-  Фосфор -0.6 -1.2

- Натрий - 0.3 -0.6

Нашия съвет е: Храната трябва да е балансирана спрямо концентрацията на енергия а не толкова на протеина. По калоричните храни се консумират в по малки количества и ако  енергийните хранителни вещества не са увеличени спрямо калориите може да се стигне до не доимъчни състояние. Не допускайте не доимъчни състояния, хранете правилно и здравословно! Ние можем да Ви бъдем полезни за това.

Често пъти витамините се смятат за вълшебно средство при повишено  натоварване и издръжливост. Пример: висока доза витамин С, А,Д,Е,В и т.н.

Ако то поема достатъчно количество храна с горепосочените показатели не е необходимо  да приема и допълнително витамини. Всички необходими витамини са в храната предназначена за натоварване.

Най-важното е приемането на вода. Давайте на чести интервали. Загубата на вода посредством „слехтенето” може да нарасне от 10 до 20 пъти по време на тренировка или лов. Загубата на вода намаля работоспособността на кучето! Студената  вода е за предпочитане- охлажда бързо тялото.

Естествено, организмът на кучето има компенсаторни механизми да навакса загубата на вода. Пример: при изгарянето на енергийните вещества се получава „обменна” вода- при метаболизирането на 100 kсal. енергия  се получава 15мл. вода. Така , че колкото повече енергия има в дажбата, толкова повече енергия ще метаболизира организма, толкова повече  вода  ще „има за организма”. Ползвайте нашата  Energy formula.

Ако храната има по ниска усвояемост от тази която ние препоръчваме, ще има загуба на енергия за нейното смилане.

Запасите на гликоген в мускулите и черния дроб е важен фактор за добър резултат при натоварване. Запасите първо се изчерпват когато в храната въглехидратите са в ограничени количества. „Зареждането”  с гликоген е  налице когато  Вашият атлет поема адекватни количества въглехидрати. Това може да се получи с  нашата  енергийна рецепта. Хранете непрекъснато с тази диета.

За ловните кучета е необходимо да се стартира подаването на тази диета с 3 седмици преди ловният сезон. Хранете по малко но често. Не давайте големи количества от храната на веднъж. Ако се поеме голямо количество храна съдържаща лесно смилаеми въглехидрати има опасност да се качи плазменият инсулин и да предизвика хипогликемия, особено ако сте хранили 0.25-4 часа преди състезание или тренировка или преди лова.

Съвет- хранете с ½ от дажбата  4-5 часа преди тренировка или лов, насърчавайте приемането на вода, остатъкът от дажбата -1/2- се дава 4 часа след изпитанието.

Надявам се, че Ви бях полезен. Ако имате въпроси не се притеснявайте да се свържите с нас.


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!