Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Хранителна програма и грижи за кучета през бременост

Първо - уверите се, че животното е бременно. Две – три седмици след заплождането , може да ни посетите в клиниката за потвърждение на бременността. Установи ли се бременността, обезпаразитяващите средства не се препоръчват.

Ползвайте задължително  храна, която е предназначена за „растеж” и ”лактация”, особено през последните 3-4 седмици на бременността и цялата лактация.

Ето и показателите на, които трябва да отговаря храната:

-  Мин. Обменна енергия - 3.9 kcal/g  

-  Смилаемост - не по ниско от 85 %

-  Протеин - по ниско от 29 %

-  Мазнини - не по ниско от 17 %

-  Влакнини - не повече от 5 %

-  Калций - 1.0 -1.8

-  Фосфор - 0.8 -1.6

-  Натрий - 0.3 -0.7

Ако се ползват храни с горе цитираните показатели не се необходими никакви странични добавки.

Ако добавите Калций или Витамин „D” ще настъпят калциране на меките тъкани, аномалии при кученцата.

Бременните кучки изискват разтворими въглехидрати. Ако храните с месо като източник на енергия ще предизвикате хипогликемия (ниско съдържание на кръвна захар)  в напреднала  бременност което е опасно за плодовете.  Ползвайте нашите храни, осигуряващи „здравословни” нива на разтворими въглехидрате.

Ако кучката гладува по време на бременност се нарушава имунитета не само на майката но най-вече на кученцатата след раждане. Дори след раждане да ги храните правилно техният имунитет е слаб защото „ретикулоендоелната система” е много силно уязвима към хранителни нарушения в период на своето образуване по време на бремоността.

Към четвъртата седмица на бременността Вашето бременно куче ще намали приема на храна. Това е сигурен признак за бременност (не мислете че не харесва храната).

През първите 5-6 седмици на бременността няма особена промяна  в теглото на кучката и нуждите от храна защото зародишите се развиват едва 30%. Количеството  на храната е толкова колкото е необходимо да се поддържа живота.

Плодовете растат най-бързо през последните 3 седмици на бременността. Увеличете количеството на храната през този период. Направете справка при нас.

Последните 14 дни от бременността животното  има голям корем, стомаха е притиснат от плодовете. Обема му е малък и не  е способен да поеме наведнъж голямо количество. През този период полагаемото количество суха храна се дава на малки порции през чести интервали. Ползвайте нашите рецепти  е с висока  усвояемост. Направете справка при нас.

Важен момент е кучката да не гладува или да не напълнее. В утробата си ще носи  „недоносени” или „гигантски ”плодове. В единият случай ще се наложат спешни мерки за новородените а в другия може да се затрудни раждането.

Тази критична точка се управлява  предварително със „здравословни рецепти”, които ние ще ви предложим.

Последните два- три дни  преди раждане посетете ни за контролен преглед в клиниката.  Ще  получите съдействие ако се наложи спешна и неотложна помощ по време и след раждане.  2-3 дни преди раждане /преди термина/ настанете животното в мястото което сте определили за целта. Добре е да бъде в позната обстановка, за предпочитане е топло, тихо и тъмно място. Изградете  родилен бокс от картон или дъски достатъчно голям за „родилката” за да може да се разхожда свободно. Пода го покрийте с вестници за да попива. Не ползвайте талаж- може да бъдат инхалирани стърготините от малките и да блокира дишането.  Осигурете преграда за малките за да се „промушват”  без майката да ги притиска. Помещението трябва да бъде топло без течение. Може да ползвате лампа окачена над  по-малката част от бокса за да достигнете 28 - 30 градуса през първата седмица.  По-голямата част от бокса трябва да бъде извън директния източник на топлена. Майката трябва да почине на хладно място.

Като допълнение към родилния бокс дръжте- малък кашон за да „съберете” новородените, латексови ръкавици за еднократна употреба, капкомери или пластмасова спринцовка за да аспирирате секрети от устата и носа на новородените, щипка за кръвоспиране  на пъпната връв, марля и конец за превързване на остатъка от пъпната връв, йодна тинктура за туширане на пъпен остатък, чисти кърпи, вестници и хартия.

24 часа преди раждането телесната температура спада под нормалната. Не пускайте животното свободно, може да избяга и да роди извън дома.

За по-подробна информация относно процеса раждане и след родилен период можете да получите ако изпратите запитване.

Надявам се, че Ви бях полезен. Ако имате въпроси не се притеснявайте да се свържите с нас.


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!