Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Обща информация за храни за кучета и котки

Уважаеми протебители, приятели и колеги,
Ветеринарният лекар изключително повиши значимостта си от гледна точка на храненето на домашните любимци през последните 25 години. Колегите установиха, че не отделната храна а хранителните програми за пълноценно хранене на Кучето и Котето поддържат здравето през целият им живот. Вън от всякакво съмнение остава и ролята на клиничното хранене при възникналли патологии.


Нашият информационен достъп има за цел да предостави възможността на собствениците да си създадът Профиллактична Здравна Грижа за тези, които обичаме. Нашата информация е възможност за Всеки собственик. Вие можете да си осигорите най-подходящата хранителна програма в зависимост от породата, възрастта, физиологичното състояние и моментният здравословен статус.


Днес, голяма част от собствениците не са запознати с актуалните хранителни изисквания и нужди на домшния си любимец. Голямото предлагане на различни видове марки особенно в супермаркетите, не са от особенна полза при определяне на подходящата диета за тези, които обичаме. На опаковките е изписана дневната дажба но не е отразена дневната хранителна нужда. Това е една от причините, собствениците да се обръщат към нас за съвет относно хранене, отглеждане и профилактика, както и това колко ще им струва на месец Профиллактична Здравна Грижа за своя домашен любимец.


Няколко факта, които са „пристигнали при нас“.
1.Налице е връзка между прехранването и разпростарнението на костни заболявания в подрастваща възраст.
2.Дефицита на таурин при котките и причина за увреждане на ретината. Кардиомиопатията (увреждане мускула на сърцето) също е резултата от недостиг на незаменимата аминокесилина - таурин.
3.Високото ниво на магнезий в храната допринася за уролитиазата (бъбречно камена болест) при котката.
4.Връзката между намаленото протеиново и фосфорно съдържание в храната и благоприятният ефект върху бърбечната недостатъчност при кучета.
5.И доста други факти.


През последните години собствениците на домашни любимци се сблъскват с двете крайности: 1) хранителен дефицит, и 2) хранителен излищък. Този краен резултат ни показа, че Внезапното се увеличиха „хранителните“ заболявания.


Информацията което ще получите от този сайт ще Ви предостави възможност да ползвате по нови, съвремени и актуални препоръки за хранителен режим и профилактика за тези, които обичаме.
Ще приемем всички добронамерени съвети и препоръки с огромна благодарност уважаеми потребители, приятели и колеги.

Обща (кратка) информация за хранителните вещества нужни за кучето и котето:

Домашните любимци са живи организми като нас, хорта. Те имат нужда от балансирана диета за да растът правилно, в последствие да подържат добро здраве и запазят перфектно състояние в зряла вързарст.
Хранителните вещества като съставна част от приетата храна изпълняват строго определни функции в организма. Биват два вида. Първите са НЕЗАМЕНИМИ хранителни вещества – тези, които не могът да се синтезират в организма и задължително трябва да се приемат с храната. Вторите са ЗАМЕНИМИ хранителни вещества-тези, които се синтезират от организма. Освен изискването си за енергия, домашния любимец се нуждае от: вода, протеини, въграхидрати, мазнини, минерални вещества и витамини.


Ако ползваните ежедневни рецепти не доставят достатъчно хранителни вещества се стига да дефецит. Вярно е и обратното, че ако ползваните ежедевни рецепти доставят изшно хранителни вещества се стига до излишък. Количественото „натрупване“ на дефецит или излишък на хранителни вещества в организма, в хода на времето води до качествена промяна на здравословния статус.


Нашия съвет е, придържайте се към балансирана дието от съответна хранителна програма за конкретния Ваш любимец съобразена с вързаст, размер и килограми живо тегло от съответната порода както и моментно физиологично състояние.

Голяма част от особствениците като пристигнат при нас ни питат „С какво и как да го храня?“.
Първо, ние изясняваме основния момент, че когато собственика плаща (без значение къде, на кого и за какво?), той плаща за това, което домашния любимец ще усвои а не за това, което ще отдели. Днес парите са „скъпи“ (по-малко са в излишък), затова е необходимо да плати за стойността а именно:
- Рецептата да съдържа необходимото количество хранителни вещества и да е балнсирана за съответната възраст, размер, живо тегло, физиологично състояние и моментен здравословен статус.
- Съставните части в храната да бъдат такива, че да може домашния любимец да ги усвои (смели, абсорбира и ползва) а не да ги отдели като хранителна маса навън.
- Рецептата да бъде апетитна и вкусна за да може домашния любимец да приеме достатчно количество за да посрещне моментните си хранителните нужди.

Видове храни за кучета и котки

Предоставяме три вида храни за кучета и котки:
1.Сухи храни – обикновенно са с около 8 -10 % влага
2.Меки храни с около 25-40% влага
3.Консервирани храни с около 75% влага.

Нашите рецепти от сухите ни храни в зоомагазина са ектрудирани. Не са обикновенно гранулирани а екструдирани. Между екструдирането и гранулирането като производствен процес има само разлика, няма никаква прилика.
Еструдирането протича при температура около 150 градуса в технологичния процес на обработка. При тази температура готовия продукт се „стерилизира“. Освен това гояма част от хранителните вещества (например въглехидратите) стават по лесно смилаеми и усвоими. Следва сушене (изпичане), впърсване на мазнина с дигест (покриване ), пакетиране в алуминиева опаковка с цел предпазване от влага и директна слънчева светлина. Запазва се хранителната сойност.


Готовия продукт е лесно смилаем в устната кухина. Любопитно е, че слюнчените жлези директно се отварят в уствата кухина. Неспособността да се произвежда достатъчно слюнка в голямо количество води до трудности в преглъщането (може да бъде задържана във хранопровода) ако храната не е екструдирана а само гранулирана.
Екструдирания продукт при хрускване от зъбите се чува шум (подобна на чупене на кост -това засилва апетита допълнително), приетата храна лесно се преглъща. В стомаха храната попада хомогенна (еднакви парчета)- лесно продължава храносмилането, не предизвиква хиперсекреция на жлезите, предпазва от гастрит.


Всички наши рецепти са еструдирани. Пример: Нека сравним хапка бял хляб (не е еструдиран) с няколко парченца бисвити (еструдирани) ако се приемат в уствата кухина. Кое ще се смели по бързо и лесно? Бисквитите почти не изисват механична обработка в устата- приемат се, схрускват се и се преглъщат лесно – не изискват обилна слюнка. Устната кухина и зъбите остават чисти (индеректен дентален ефект).

Консервираните храни са апетитни. Богати са на мазнини и енергия. Те са по предпочитани в случай на нужда от повече енергия. Предоставяме ги под формата на хапки (обикновен вид) и лакомства (паучове). Съдържат животниски тъкани от пилета, роба тон, бъреци, черен дроб, субпродукти и др. За предпочитане са при домашни любимци без апетит или при увеличени нужди от протеин (зарастване на рани, ентеропатии и др.). Понякога котките превикват към този вид храни (все пак котката е хищник).

На този етап, меки храни не продоставяме. Причината е, че изискват съхранение в хладилник.

Продуктите предлагани от Фарма универсал за хранене, грижа и отглеждане на кучета може да намерите в раздел Храни.


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!