Свържете се с нас!  0895 483 052

person
shopping_cart
В количката

Няма добавени продукти!

Количка
0.00 лв
favorite_border

Значение на половия цикъл - аспекти

След достигане на полова зрелост, в организма на женските животни протичат ритмично повтарящи се процеси, свързани с половия цикъл. Те оказват своето въздействие не само върху репродуктивните органи, но и в организма като цяло.

Значението на тези промени е в следните няколко аспекта.

Репродуктивен аспект – известно е, че заплождането на женската може да се осъществи през точно определена фаза на половия цикъл. Бременността е желана и нежелана. Определянето на подходящия момент за осеменяване дава възможност за целенасочено управление на репродуктивния процес.

Здравен аспект– може би точно този аспект е с най-голямо значение. Редица болести на репродуктивните органи, на млечната жлеза, както и отклонения в обмяната на веществата са специфични за определени фази от половия цикъл. Това трябва да е добре известно за всички собственици на женски животни. Освен всичко друго, неконтролираните контакти с мъжки по време на еструс биха могли да имат непредсказуеми последствия, застрашаващи здравето, както на животните, така и на човек. Провеждане на определена терапия, диети, подаването на лекарства и спазването на по-специален режим в много случаи е тясно обвързано с половия цикъл.

Психо-социален ефект – някои от поведенческите реакции, като отношение към околна обстановка, рецептивност, дресируемост, желание за контакт със себеподобни, агресивност и т. н. са тясно обвързани с фазите на половия цикъл. Всичко това има значение както за ежедневието, така и за по-специалните случаи (участия в изложби и т. н.). Един пример - по време на еструс е най-голяма е вероятността да „изтървем” контрола над домашния любимец при разходка в парка.

Хигиенно-санитарен – по време на проеструс и еструс изтичанията от външните полови органи на кучките биха могли да създадат редица неудобства вариращи от лек дискомфорт до особено сконфузни и неприятни ситуации. Възможните петна по пода, постелите и на други места в дома биха могли да бъдат не само източник на отблъскваща миризма и инфекция, но да доведат до повреда на тъкани, мебели и т. н.

Като цяло, протичането на половия цикъл при кучката и котката зависи от специфичните видови и индивидуални особености, сезон и климат, начинът им на отглеждане, хранене, двигателен режим, евентуално заплождане и бременност, лактация отбиване на малките !

Контролът и изкуственото направляване на половия цикъл при месоядните е трудно осъществимо. Приложението на хормонални препарати при тези видове често е свързано с много рискове за здравословното им състояние – възникване на маточно възпаление, цисти в яйчниците, новообразувания в областта на млечната жлеза и др. !

Заключение  Собствениците на женски кучета и котки е необходимо грижливо да наблюдават и контролират протичането на половия цикъл при техните домашни любимци. Това е има значение главно при управление на репродуктивния процес и за най-ранна диагностика и лечение на много заболявания !

 Мисля, че Ви бях полезен.

              Автор: д-р Иванов


БАНКОВ И
НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

Бърза достака
до адрес

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛВ.
ВОЛИЕРА - МЕСОТО ПРАВИ ХРАНАТА!